Site Loader
gras sproeien

Is het gras altijd groener bij de ander? Daar gaan we verandering in brengen! In dit blog lees je handige tips voor een mooi, groen gazon. En dit doen we aan de hand van slechts één ding: je gazon sproeien. Maar waarom is het van belang je gras te sproeien? Wanneer is hiervoor het beste moment? En wat heb je nodig om dit te kunnen doen? Het antwoord op al deze vragen en meer vind je hieronder.

Waarom je gazon sproeien?

Om te beginnen met het sproeien van je gazon, is het eerst van belang dat je weet waarom je dit nou eigenlijk doet. Wat is het nut van het sproeien van je gazon? Nederland heeft van zichzelf al een prima klimaat als het gaat om watervoorziening. Het regent hier gemiddeld zo’n 130 dagen per jaar. Daarnaast zal het hier niet snel zo warm worden dat de bodem uitdroogt. Toch is het verstandig om in het groeiseizoen (lopend van mei tot september) je gazon wat extra water te geven. Gras verbruikt namelijk meer water wanneer het groeit. Zo wordt je gazonnetje groener, mooier en voller!

Wanneer je gazon sproeien?

In de maanden mei tot en met september stijgt de temperatuur in Nederland. Dit is gelijk ook de periode van het groeiseizoen. Je gras is dan volop aan het groeien, en verbruikt dus ook meer water. Ook valt er in deze periode minder neerslag, en zal je gras dus weinig natuurlijke waterlevering krijgen. Het is daarom verstandig in deze periode je gazon te besproeien, zodat het genoeg water krijgt en kan blijven groeien. Natuurlijk zal het soms ook nodig zijn buiten het groeiseizoen om je gazon te besproeien. Je kan daarom ook een temperatuur van boven de 15°C aanhouden.

Aan het einde van de dag, wanneer de zon net ondergaat en de zon minder fel wordt, kan het gras het beste worden besproeid. Het water zal dan niet meer verdampen door de warmte en het kan de wortels goed bereiken. Het water kan zo worden opgenomen door de aarde.

De beste manier om je gazon te besproeien

Nu is het tijd voor het echte werk, je gazon sproeien. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Om je gazon te sproeien, kan je gebruikmaken van verschillende materialen. Je kan een zwenk- of draaisproeier gebruiken. Deze moet je zo neerzetten dat hij elk hoekje van het gazon meepakt. Dit kan betekenen dat je deze af en toe wat moet verplaatsen, zodat al het gras voldoende water krijgt. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een handsproeier. Het is hierbij van belang dat je het water goed verspreidt met dunne straaltjes. Met behulp van een regenmeter kan worden gekeken hoeveel water je gazon heeft gekregen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Goed onderhoud van je gazon kan je dus veel water kosten. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Daarom kan er ook gedacht worden aan andere oplossingen om water te besparen. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet, om zo te doen aan duurzaam gazononderhoud.

  • Kies het optimale moment om je gazon te besproeien. Bijvoorbeeld aan het begin van de avond, wanneer de zon ondergaat en de temperatuur daalt. Water verdampt dan niet meer en sproeien is efficiënter.
  • Onkruid moet op tijd worden verwijderd. Ook onkruid heeft namelijk water nodig en dit zal dus ten koste gaan van je gazon.
  • Regenwater opvangen. Het water dat je opvangt kan vervolgens worden gebruikt om je gras te sproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Kan jij je gras nu als geen ander onderhouden, en geef jij al je buren nu al tips voor het sproeien van je gazon? Of heb je juist nog wat extra hulp nodig en is het gras nog steeds groener bij de ander? Niet getreurd, Topgazon zal je helpen! Ze bieden je de mooiste grasmatten tegen een scherpe prijs. En bezorgen ze bij jou thuis, waar dan ook in Nederland! En heb je verder nog vragen over je gras, het sproeien of de beste verzorging? Je kan altijd bij Topgazon terecht!