Site Loader
elektrisch koken
Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

De overstap van gas naar elektrisch koken wordt steeds populairder. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de veiligheid en het gebruiksgemak. Als je overweegt om van het gas af te gaan, is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. In deze blog bespreken we drie populaire keuzes: inductiekookplaten, keramische kookplaten en elektrische kookplaten. Daarnaast geven we tips waar je op moet letten bij de overstap, en vertellen we je wanneer je het beste een professional kunt inschakelen.

1) Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is een van de populairste keuzes voor elektrisch koken. Deze kookplaat werkt op basis van elektromagnetische velden. Zet je een pan op de kookplaat, dan wordt er een magnetisch veld gecreëerd dat de pan direct verwarmt. Dit zorgt ervoor dat de warmte heel snel en efficiënt wordt overgebracht. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen van koken op inductie?

 • Snelheid: Een inductiekookplaat verwarmt pannen veel sneller dan andere kookmethodes.
 • Veiligheid: De kookplaat zelf wordt niet heet, alleen de pan. Daardoor brand je je niet zo snel.
 • Energiezuinig: Inductiekookplaten zijn erg efficiënt omdat er weinig warmte verloren gaat.
 • Makkelijk schoon te maken: De gladde, vlakke oppervlakte maakt schoonmaken bijzonder simpel.
 • Kosten: Inductiekookplaten zijn vaak duurder in aanschaf dan andere soorten kookplaten.
 • Speciale pannen nodig: Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Je hebt pannen nodig met een magnetische bodem.

2) Keramische kookplaat

Keramische kookplaten werken met elektrische verwarmingselementen onder een glasplaat. Deze kookplaten zien er strak en modern uit, en zijn bovendien relatief eenvoudig schoon te maken. De warmteverdeling is gelijkmatig en de restwarmte kan bijvoorbeeld gebruikt worden om gerechten warm te houden, zonder extra energieverbruik.

Een nadeel van keramische kookplaten is dat ze trager opwarmen en afkoelen dan inductiekookplaten. De reactietijd is minder snel, wat betekent dat je langer moet wachten tot je pan op temperatuur is of weer afkoelt. Bovendien blijven keramische kookplaten heet na het koken, wat een veiligheidsrisico kan zijn.

3) Elektrische kookplaat

Een traditionele elektrische kookplaat is de eenvoudigste en vaak ook de goedkoopste optie voor elektrisch koken. Deze kookplaten werken met gietijzeren kookzones die langzaam opwarmen en weer afkoelen.

 • Betaalbaar: Elektrische kookplaten zijn meestal goedkoper in aanschaf.
 • Duurzaam: Gaan lang mee en zijn robuust.
 • Eenvoud: Gemakkelijk in gebruik en weinig onderhoud.
 • Langzaam opwarmen: Het duurt lang voordat de kookplaat en de pannen warm zijn.
 • Moeilijker te reinigen: Het schoonmaken van de gietijzeren delen kan lastig zijn.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Bij de overstap naar elektrisch koken zijn er enkele belangrijke zaken om in overweging te nemen. Ten eerste moet je nagaan of je elektrische aansluiting voldoende capaciteit heeft voor de gekozen kookplaat. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de elektrische installatie aan te passen of uit te breiden.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welk type kookplaat het beste bij jouw kookstijl past. Als je bijvoorbeeld vaak snel wilt kunnen koken, is een inductiekookplaat wellicht de beste optie. Als je waarde hecht aan een strak design en gelijkmatige warmte, dan is een keramische kookplaat een goede keuze.

 • Zorg dat je stroomvoorziening toereikend is
 • Kies een optie die bij jouw stijl en budget past.

Professionele hulp inschakelen

Het installeren van een elektrische kookplaat kan complex zijn, vooral als je overstapt van gas naar elektrisch. Daarom is het slim om hiervoor professionele hulp in te schakelen. Een erkende elektricien kan de installatie veilig en volgens de regels uitvoeren, en eventuele problemen met de elektrische aansluiting oplossen. Bij Zeeman Elektro kun je terecht voor deskundig advies en professionele installatie van je nieuwe kookplaat.

Of je nu kiest voor een inductiekookplaat, een keramische kookplaat of een elektrische kookplaat, de professionals van Zeeman Elektro helpen je graag. Neem gerust eens contact op voor meer informatie!