Site Loader
gazon herstellen

Ai, als je naar buiten kijkt is die mooie groene grasmat van je niet meer wat het is geweest. Tijd om je verwaarloosde gazon te herstellen! In deze blog leggen we je per probleem stap voor stap uit hoe je dit oplost, zodat jij zo snel mogelijk weer van een prachtig gazon kunt genieten! Laten we gauw beginnen. Wat zie jij als je naar je gazon kijkt?

Gele plekken

Het meest voorkomende probleem met gras zijn gele plekken. Om dit op te lossen, moet je weten wat de oorzaak is. Is het gras te droog of te nat? Is het te kort gemaaid? Is de bodem niet in orde? Wordt er vaak door honden op het gras geplast of heb je last van ongedierte? Gele plekken in je gazon herstellen doe je als volgt:

  • Besproei het gras in tijden van droogte 1 á 2 keer per week
  • Zorg voor een goede afwatering van je gazon
  • Maai je gazon niet korter dan 3 cm
  • Bemest je gazon 3 keer per jaar en bewater het direct daarna
  • Check de zuurgraad van de grond en gebruik kalk als deze hoger is dan 7
  • Spoel urine van huisdieren zo snel mogelijk weg met water
  • Bestrijd ongedierte met behulp van aaltjes

Onkruid en/of mos

In het voorjaar komt onkruid graag een feestje vieren in je gazon. Wees er snel bij en pluk ongewenst onkruid tussen de grasplantjes vandaan. Om je gazon meer lucht te geven en mos te verwijderen, kun je grasmatten van 3 jaar of ouder verticuteren. Je haalt met een hark of verticuteermachine de gevilte mos- en wortellaag los, waardoor de plantjes beter bij hun zuurstof en voeding kunnen. Alles wat je gazon nodig heeft om te herstellen.

Kale plekken

Net als gele plekken, ontstaan kale plekken in je gras op verschillende manieren. Kwetsbare grasplantjes sterven af tijdens strenge winters en vallen gauw ten prooi aan ongedierte. Ontstaan de gaten in jouw gazon doordat de grasplantjes niet sterk genoeg zijn? Zorg dan voor een gezonde bodem en herstel het gras op het juiste moment. Ook tijdens het verticuteren van je gazon kunnen kale plekken ontstaan.

Kleine kale plekken tussen gezonde grasplantjes vul je eenvoudig op door nieuwe grasplantjes te zaaien. Grote kale plekken in je gazon herstellen minder snel. We raden je in dat geval aan nieuwe graszoden te bestellen. Kant-en-klare graszoden van Topgazon zijn van goede kwaliteit, kunnen tegen een stootje en worden als je ze vóór 12:00 uur besteld, morgen al bezorgd!

Putten en andere oneffenheden

Door boomwortels, mollen, bodemkrimp en andere oorzaken kan grond hobbelig worden. Om zo’n hobbelig gazon met putten te herstellen is het natuurlijk belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen. Soms kun je dan het probleem bij de kern oplossen. Blijft het gazon hobbelig? Egaliseer dan de grond. Uiteraard blijven er dan kale plekken over in je gazon, die je op hun beurt weer kunt herstellen met nieuwe graszoden.

Daar gaan we!

Ben je erachter gekomen wat het probleem van jouw gazon is en weet je hoe je deze moet herstellen? Dan kunnen we aan de slag! Misschien kijk je er een beetje tegenop, maar bedenk dan dat je gazon herstellen goed is voor je fysieke én mentale gezondheid! Want tuinieren in de buitenlucht geeft je niet alleen voldoening, maar is ook stress verminderend. Let’s go!